Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public. Această inițiativă legislativă avea initial scopul de a transpune în legislația națională „Directiva Whistleblowing” a UE.
Știri
INFRACȚIUNI ASIMILATE CELOR DE CORUPȚIE
Faptele descrise în conținutul art. 11 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se înscriu în categoria infracțiunilor asimilate celor de corupție, fiind sancționate drept…
Fondatorul a vorbit despre activitatea firmei, dar și despre provocările la care trebuie să ne așteptăm în contextul viitoarei Directive privind denunțarea neregulilor.
MARES & MARES RAMANE IN TOP
Firma de avocati coordonata de avocatul Mihai Mareș s-a clasat pentru al optulea an consecutiv în clasamentul firmelor de top în Legal 500 în domeniul „White-collar crime”.
Dincolo de faptul că statuează, încă din primul articol, desfiinţarea Secţiei, punând astfel capăt unei aprinse şi îndelungate controverse, legea prevede ce se întâmplă cu cauzele care erau până acum…
ASPECTE PRACTICE PRIVIND APLICAREA HOTĂRÂRII CURȚII DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE ÎN CAUZA C-282/20
Mihai Mares si Alexandra Sinc au abordat subiectul aspecte practice privind aplicarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-282/20 de către instanțele din România.
Participanții au avut ocazia să asculte opiniile experților și avocaților specializați în drept penal, dar și ale reprezentanților Ministerului Justiției și ale Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România.
Mihai Mareș răspunde la întrebările Forbesț despre reziliență, provocări globale, oportunități și tendințe la nivel de business și economic.
Cipriana Pop, avocat specializat în dreptul penal, s-a alăturat echipei în calitate de asociat senior. În cei opt ani în care a colaborat cu reputatul profesor și practician Gheorghiță Mateuț,…
Mihai Mares detaliază aspectele care constituie infracțiune pe piața de capital din România.
DESFIINŢAREA ÎNSCRISURILOR FALSIFICATE ÎN PROCESUL PENAL
Una dintre măsurile pe care judecătorul le poate dispune în procesul penal constă în desfiinţarea înscrisurilor falsificate.
PREŢURILE DE TRANSFER DIN PERSPECTIVA DREPTULUI PENAL
O analiză a preţurilor de transfer, privite ca şi consecinţe negative, generate de diferenţele între politica fiscală a statelor industrializate şi cea a paradisurilor fiscale.
OBŢINEREA DE INFORMAŢII FINANCIARE PRIN ACCESAREA REGISTRULUI CENTRALIZAT DE CONTURI BANCARE
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial OG privind utilizarea informaţiilor financiare pentru prevenirea, investigarea sau urmărirea penală a unor infracţiuni.
Mareș & Mareș își consolidează echipa de drept penal prin cooptarea fostului procuror Alexandra Șinc
Cu o vastă experiență de peste 25 de ani ca procuror, Alexandra este recunoscută drept unul dintre cei mai respectați profesioniști ai dreptului din România.
Mareș & Mareș a anunțat că Mihai Mareș este noul profesor invitat în programul de master în drept penal al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM), în cadrul parteneriatului cu această instituție încheiat în urma cu câteva luni.
Infracţiunea de contrabandă – ce trebuie să ştie orice CEO de companie
În comerțul internațional este important ca autorităţile statelor să cunoască exact proveniența mărfurilor, pentru a fi respectate regimul fiscal și normele ce ţin de protecţia consumatorilor.
MIHAI MAREȘ, AUTOR AL CAPITOLULUI DESPRE EXTRADARE DEDICAT ROMÂNIEI
Mihai Mareș detaliază legislația cu privire la procesul de extrădare așa cum este reglementat în România, în revista internațională de profil GIR Know How/Extradition.
RĂSPUNDEREA PENALĂ A COMPANIEI ÎN CAZUL UNEI FUZIUNI
Mihai Mareș explică ce se întâmplă cu răspunderea penală a unei companii care a săvârșit o infracțiune și ulterior a fuzionat prin absorbție cu altă companie.
MIHAI MAREȘ SPEAKER LA CONFERINȚA DE DREPT PENAL AL AFACERILOR
Mihai Mareș a discutat despre rolul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal la conferința organizată de Universul Juridic.
CÂND POT COMPANIILE SĂ ÎNCHEIE UN ACORD DE RECUNOAȘTERE A VINOVĂȚIEI ÎNTR-UN PROCES PENAL?
Încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei este o procedură specială prevăzută de Codul de procedură penală.
DETURNAREA DE LICITAȚII
De multe ori, participanţii la o licitaţie publică au recurs la manopere frauduloase pentru a îndepărta de la licitaţie anumiți participanţi, alterând astfel preţul de adjudecare.
Proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale
Despre proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale, infracțiune ce domină clasamentul infracţiunilor pentru care sunt cercetate societăţile comerciale în România
Mihai Mareș la conferința GovNet White Collar Crime & Corporate Fraud
A avut loc conferința de drept penal GovNet Mihai Mareș a vorbit despre răspunderea penală a persoanelor juridice la cea de-a treia ediție a conferinței Govnet pe teme de drept penal și infracționalitate economică.
Mihai Mareș la ZF Live
Mihai Mareș a discutat despre unele dintre cele mai mari dosare pe care le-a coordonat în ultimii zece ani, dar și despre situatia actuală a anchetelor și proceselor penale din România.
Ordinul european de anchetă în procesul penal
La nivel european au fost concepute noi mecanisme şi instrumente de cooperare internaţională, iar printre ele se numără și ordinul european de anchetă.
A apărut European Investigations Guide
Mihai Mareș semnează secțiunea dedicată României din European Investigastions Guide.
O discuție despre cariera de avocat penalist, istoria Mareș & Mareș și ultimele două alianțe internaționale.
Firma va reprezinta clienții români în materie de reglementare UE și israeliană în tehnologie, dar și clienții israelieni implicaţi în anchete penale în România.
Prescripţia în dosarele penale
Prescripţia răspunderii penale ar trebui să fie analizată de clienţi încă de la o fază incipientă a dosarului penal.
Mareș & Mareș se extinde în Republica Moldova printr-o alianță cu Dolea & Co
Firma a încheiat o alianță strategică cu Dolea & Co pentru a oferi servicii juridice integrate în România și Republica Moldova.
Mihai Mares semnează o opinie în Ziarul Financiar despre Parchetul European, rolul și structura sa, precum și implicațiile pentru companii.
Mareș & Mareș devine membru exclusiv al Global Criminal Law Counsel
Firma își consolidează poziția de lider al avocaturii de drept penal comercial din România, alăturându-se alianței internaționale Global Criminal Law Counsel.
REGIMUL EXTRĂDĂRII ÎN ROMÂNIA
Mihai Mareș vorbește despre legislația privind extrădarea, oferind o serie de detalii specifice despre regimul extrădării din România, în ultima ediție a publicației Global Investigations Review.
Un pod peste “ape tulburi”
Firma este evidențiată în media juridică internațională într-un articol despre infracționalitatea economică din România și unele dintre cele mai semnificative dosare în care a fost implicată.
În ultima opinie semnată de Mihai Mareș, partenerul coordonator al firmei a abordat tema dării de mită și a răspunderii penale a persoanelor juridice.
Miza procesuală a unei astfel de percheziţii este semnificativă, iar pentru a face faţă optim provocării, trebuie sa ţineţi cont de câteva reguli simple.
Înalta Curte de Casație și Justiție a anunţat recent că de la începutul acestui an, au fost emise de 353 mandate de supraveghere.
Originile conceptului de white-collar crime: O privire asupra infracționalității prin prisma clasei sociale, a economiei subterane și noi paradigme în sistemele juridice.
Comisia Europeană a dat publicității un plan de acțiune îndrăzneț ce urmărește să asigure o politică unitară în vederea prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului.
Mihai Mares oferă o perspectivă interesantă asupra paradigmelor infracționalității economice din România și din alte jurisdicții mari din lume.
Mares & Mares estimează venituri constante și se așteaptă la o creștere a volumului de activitate. Cea mai importantă decizie a fost să păstreze echipa intactă.
Cum am devenit avocatul gulerelor albe!
Mihai Mareș despre avocatura de drept penal din România, managementul unei firme foarte specializate în acest domeniu și cei 20 de ani de carieră.
Mihai Mareș a discutat cu Juridice Moldova despre provocările dreptului penal, despre experiența întregii echipe in diverse arii de penal si cele mai complexe dosare.
Avocatul gulerelor albe
Mihai Mareş este printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri locale sau multinaţionale.
Mihai Mareș vorbește despre începuturile carierei sale, cele mai dificile dosare de infracționalitate economică și financiară și provocările acestui domeniu.
Global Legal Insights a dat publicității studiul ‘Bribery & Corruption’, care tratează fenomenul corupției din perspectiva avocaților specializați în infracționalitate economică.
Mihai Mareș speaker la conferința de arbitraj comercial organizată de Juridice în Republica Moldova
Mihai Mareș a vorbit despre acuzația de fraudă sau corupție în litigiul arbitral la conferința «Soluție inteligentă pentru litigiile între profesioniști».
Mihai Mareș despre rebranding-ul firmei, devenite Mares & Mares, despre colaborarea cu profesorul Dan Lupașcu, leadership-ul în avocatură de drept penal și planurile de viitor.
Rebranding pentru performanță – Mareș Danilescu Mareș și-a schimbat denumirea în Mareș & Mareș
Mihai Mareș, „avocatul la care trebuie sa te duci, în România, pentru infracțiuni economice: firma se va concentra pe experiența acumulată pentru a-și consolida poziția de lider.
Cadrul legislativ al extrădării în România
Mareș & Mareș oferă o serie de răspunsuri legate de procesul de extrădare: reglementare, etapele principale, cum se eliberează și gestionează mandatul de arestare.